Sider

torsdag den 8. april 2021

Christiansborg støvsuger kommunerne for dygtige kvinder. Det stjæler væksten fra provinsen

Det er blevet en særlig disciplin for partierne på Christiansborg at snuppe de dygtigste kvindelige politikere fra lokalpolitik. Men baglandet skal stå fast på, at man ikke bare kan gå på stjernefangst i kommunerne, for det står i vejen for vækst uden for København. 

Bragt i uddrag i Information d. 25. maj 2021 - link

De seneste år har vist at det kommunale selvstyre kan vitaliseres af at få en ung kvindelig borgmester. Alene på Sjælland har vi tre kommuner, der har oplevet det: Lejre, Roskilde og Holbæk. Jeg bor i Roskilde, hvor vi har haft hele tre unge markante kvindelige politikere: Zenia Stampe, Samira Nawa og Joy Mogensen. 



Da Samira boede i Roskilde, var hun ligesom Joy Mogensen kendt for sine fremragende taler til møder rundt om i byen. Mange Radikale håbede på at få hende i byrådet. Men hun endte ligesom Zenia med at søge mod København og fik en plads i Folketinget, da Det Radikale Venstre stormede frem fra 8 til 16 mandater ved valget i 2019.  

Zenia Stampe havde hele tiden meldt ud, at det var folketingsgruppen hun var interesseret i. Jeg fik muligheden for at være med i hendes valgkampagne i Roskilde i sommeren 2011. Som en af dem, der skulle lave noget sjovt. Hendes mand, Martin Lyngbo, foreslog at vi lavede en video, der kunne gå viralt. Han kendte en fyr, der havde sat kulør på teaterskole-festerne med mandestrip. Vi skrev en god, gammeldags slagsang og optog det hele i et take. 



Joy Mogensen var borgmester i Roskilde i to valgperioder. Hun fik 14.761 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2017. Et af de højeste stemmetal nogensinde. Hun var manøvrerede dygtigt i det kommunalpolitiske landskab og var utroligt populær. Hun havde skabt en by med masser af musik og kultur. Hun havde lavet et Rockmuseum. Hun kunne spille på klaver. 

Joy Mogensen var folkevalgt i Roskilde. På kommunalpolitiske stemmer. Stemmerne var givet til Joy Mogensen. Men det var ikke hendes. Og slet ikke moderpartiets inde på Christiansborg. Alligevel ringede Mette Frederiksen og spurgte, om hun ville være kulturminister. Og hun skal svare hurtigere end man kan nå at synge: "please don't take her just because you can". 


Politik er det muliges kunst. Men den ene kan ikke forvalte den andens mandat. Både partierne og deres bagland skal stå fast på, at Folketinget ikke bare skal gå på stjernefangst i resten af landet og uhindret  snuppe hvem de har lyst til. 

For det danner præcedens. Har man gjort det en gang, så kan man gøre det igen. Og så kan man næste gang hugge Holbæks unge borgmester Christina Krzyrosiak Hansen. Eller en af de unge, ambitiøse kvinder i DR3's serie Benhårde veninder


Det er min personlige holdning, at populære lokalpolitikere er vigtigere for landspolitik end populære folketingspolitikere er for kommunalpolitik. 

Så i stedet for at friste populære talenter i det kommunalpolitiske væksthus til at forlade kommunerne kunne Christiansborg gå aktivt ind i at få valgt nye kolleger, der tilbyder friske øjne på de problemer, de selv er kørt fast i. 

Det kunne være friske øjne, der kan hjælpe kulturministeriets medarbejdere med ideer til, hvordan alle børn kan komme til at spille et musikinstrument. Friske øjne på momsrefusions-skandalen, der har direkte betydning for, om udbetalingen af coronahjælpepakker går rigtigt til. 

Men måske har Christiansborg især brug for friske øjne til at finde ud af, hvordan man klarer sig uden at støvsuge kommunerne for dygtige kvinder i lokalpolitik. Det har nemlig store konsekvenser for væksten i resten af landet. 

red. 25. januar 2024

Ingen kommentarer: