Sider

lørdag den 7. december 2013

Stormflod over Skansehage

For kun 14 dage siden væltede et af de store fyrretræer ved sommerhuset. Men heldigvis sådan at ingen mennesker, dyr eller bygninger kom til skade. Som en stime fortsatte det så i denne uge med orkan og stormflod.


Kun roden er tilbage af det gamle fyrretræ

Jeg kørte herop kl. 9.30 og var ret nervøs for, om hele huset var oversvømmet. I efterdønningerne på stormen med det mundrette navn Bodil, var vandstanden i Roskilde Fjord i løbet af fredagen steget til næsten 2 meter over normalen. Ved selvsyn kunne vi i Roskilde konstatere at vandet var gået over sine bredder på den nederste del af Frederiksborgvej, og Vikingeskibsmuseet havde allieret sig med beredskabsstyrelsen. Store bølger slog op ad glasset på museet, der i løbet af natten var blevet forstærket med træplader og sandsække.

Så det var med nervøsitet, jeg satte mig i bilen for at køre op til sommerhuset i Rørvig.

Den smukke, lumske fjord

Stor var min lettelse, da jeg kunne se at huset havde holdt stand. Men det har været tæt på. Man kan se på efterladt tang, at vandet har været helt oppe ved vejen mellem huset og Isefjorden. 

Kusine Kirsten og en ven havde fået samme ide, så vi inspicerede grunden sammen. Vi kunne lettede konstatere at det eneste der var sket, var at havebordet og en robåd havde rykket sig. Ingen vandskader. Ingen væltede træer. Vi satte en kop kaffe over og fik tingene på plads, inden Kirsten og hendes ven Jack skulle videre. Solen skinnede, så det var oplagt at tage strandpromenaden fra sommerhuset langs vandkanten. Som tænkt, så gjort. Sådan her ser der ud på Skansehagen idag, lørdag d. 7. december 2014

8-9 både ligger spredt på Skansehagen
8-9 både og joller ligger spredt ud over Skansehagen. I røde og gule og grønne farver. Det er ikke til at sige om de er skyllet op fra Hundested siden eller om de kommer inde fra Rørvig. Sammen med store saltvands søer udgør de et broget landskab på den gamle Skansehage, som gør strandpromenadeturene til en udfordring. Man skal have gummistøvler på idag. 

Den nye Rørvig-færge sejler igen. Solen ligger lavt over den smukke, lumske fjord. 

Mågerne og ternerne flokkes i eftermiddagslyset der hvor bølgerne bryder op på land. Der er skyllet utrolige mængder sand op på Skansen. Det ligger i et 50 meters bælte på Nordøst siden.

Panorama-billede af de enorme vandmasser, der har lagt sig som store saltvandssøer på Skansehagen.
Panorama-fotografen skygger for de lidt græs der er tilbage
På resten af Skansehagen har de forhøjede vandstande og bølgerne skyllet ind over arealet og efterladt store saltvandssøer. Det er er sand og vand der udgør den største del af Skansehagen idag. 

1 kommentar:

Dorte Schou sagde ...

Så er alle kolortene da blevet skyllet væk :)